dimecres, 18 de juny del 2014

Inaugurada l'exposició "Els altres noucentistes"


La mostra ha estat comissariada per Josep Maria Romero, director del Museu d’Art de Cerdanyola, i el professor de la UAB Joan M. Minguet. El MAC i la Diputació de Barcelona hem coproduït aquesta exposició que itinerarà per diversos museus catalans.
 


L’exposició, que es va inaugurar el 30 de maig, vol mostrar la complexitat i la grandesa d’aquell moviment en el terreny de les arts i els oficis per mitjà d’un seguit d’obres que pertanyen a les col·leccions dels museus de la xarxa de la Diputació de Barcelona, d’entre els quals destaca el MAC.


L'objectiu fonamental és mostrar al públic i reinterpretar el noucentisme desplegat a Catalunya a començaments del segle XX, impulsat per les Diputacions i a partir de 1914 per la Mancomunitat de Catalunya, i fer-ho mitjançant obres que habitualment no s’han pres com a exemple d’aquest moviment artístic.


 L’exposició té un fil conductor temàtic, que permet agrupar les obres en cinc grans àmbits: La Mancomunitat i el noucentisme, El territori i la gent, L’exaltació dels oficis artístics, La impremta com a bell art i el darrer àmbit, titulat Cap a la modernitat.

En aquest recorregut pel noucentisme, s’hi poden veure obres procedents del fons del Museu d’Art de Sabadell; de la Biblioteca Museu Víctor Balaguer de Vilanova i la Geltrú; del Museu Abelló. Fundació Municipal d’Art, de Mollet del Vallès, de Thermalia. Museu de Caldes de Montbui; de la Fundació Palau. Centre d’Art, de Caldes d’Estrac; del Museu del tapís contemporani, de Sant Cugat del Vallès, de Vinseum. Museu de les cultures del vi, de Vilafranca del Penedès i especialment del Museu d’Art de Cerdanyola, coproductor de l’exposició.

A més a més del cartell i del díptic, l'exposició compta amb un audiovisual (que podeu veure aquí) i un catàleg. Us podeu baixar la imatge del cartell i el díptic de l'exposició en aquest enllaç.

Els altres noucentistes serà al MAC fins al 31 d’agost. A partir de la tardor inicia un periple que la portarà als museus que han col·laborat en la seva producció.



Exposició accessible

L’exposició disposa de diferents elements tàctils i tecnològics per assegurar el discurs de l’exposició, gràcies a la col·laboració d’organitzacions i associacions com Once i Fesoca (Federació de Sords de Catalunya). Tots els continguts de l’exposició han estat interpretats a la llengua de signes catalana pel col·lectiu sord signant i subtitulat pel col·lectiu sord oralista.


Aquests vídeos es poden descarregar mitjançant dispositius mòbils a través de codis QR presents en cada àmbit de l’exposició, o bé, si s’escau, demanant la tauleta tàctil que hi ha a la recepció. També els podeu veure aquí:



D’altra banda, pel visitant amb dificultat visual, es disposa de dos elements museogràfics com a suport tàctil dels continguts, on hi trobaran un guió amb macrocaràcter pel públic amb dificultat visual lleu i en braille pel públic invident.


El noucentisme

El noucentisme és un moviment cultural que es desplega a Catalunya entre1906 i 1923. Alguns diuen que l’esperit noucentista segueix pervivint en la cultura catalana: l’ordre, el seny, el mediterranisme, el classicisme… Però, tot això no havia existit ja abans?, es pot arribar a definir el noucentisme en el registre visual?, qui pot citar tres pintors noucentistes de memòria?, quins són els trets estilístics del grafisme noucentista, si existeixen?... Preguntes que trobaran resposta en aquesta exposició.


 Activitats complementàries

- Visita guiada a l’exposició amb els comissaris
30 de maig a les 20,15h
- Visites guiades a l’exposició
15 de juny, 20 de juliol i 17 d’agost.
- Passa Cantant, concert recital de musica i poesia noucentista amb Abel Folk, Maria Altadill i Mikko Ikäheimo.
10 de juliol a les 21h
- Itinerari per la Cerdanyola noucentista
13 de juliol a les 12h
Punt de sortida Museu d’Art de Cerdanyola



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada