dijous, 15 de gener del 2015

Goya vista Cerdanyola


El 12 de desembre vam inaugurar una exposició que aplega dues de les series de gravats realitzades per Francisco de Goya: els Caprichos i els Proverbios, que provenen del fons del Museu de Mataró.

Els gravats que es mostren corresponen a l'estampació realitzada a partir de les planxes originals de Goya l'any 1937 a la Calcografía Nacional de Madrid, organisme que encara les conserva i que depenia de la Dirección General de Bellas. Aquesta és una de les edicions més interessants i excepcionals des del punt de vista històric i fruit de les circumstàncies de la Guerra Civil. Amb aquest tiratge, el Govern de la República cercava, no només el benefici econòmic derivat de la venta del producte a l'estranger, sinó dur a terme, alhora, una operació de gran prestigi: realitzar, per primera vegada, la impressió conjunta de les sèries de gravats de Goya.

La decisió política de començar els tiratges fou adoptada la primavera del 1937 amb l'acord de limitar-ne l'edició a 150 exemplars per sèrie. El mes de juny de l'any següent foren enviats a València (seu llavors del Govern) els primers 28 jocs de Los Caprichos i de Los Disparates o Proverbios i els primers 25 de La Tauromaquia i Los Desastres de la Guerra. Pel juliol de 1938 es va presentar al Victoria and Albert Museum de Londres l'exposició dels gravats amb una còpia de totes les sèries. Hi ha constància documental que el mes de novembre s'enllestiren els 150 exemplars de Los Desastres; de les altres sèries se sap que no s'arribarien a editar més de 50 exemplars de La Tauromaquia i 55 de Los Caprichos. Tècnicament, l'edició del 1937 és una de les de més qualitat d'impressió i entintada més rica.

Los Caprichos

Sèrie de 80 làmines gravades a l'aiguafort i a l'aiguatinta, començada per Francisco de Goya l'any 1797 i acabada l'any 1799, data de la seva publicació. És una de les sèries més populars i conegudes de l'artista. La temàtica principal de la col·lecció versa sobre la vida urbana, tractada des d'una particular i molt imaginativa perspectiva. Barreja de realisme i fantasia, en aquests gravats Goya hi vessà tot el seu escepticisme, la seva crítica social i el seu sarcasme.

Los Disparates o Proverbios

És la darrera de les sèries de gravats de Goya; consta de 18 estampes treballades a l'aiguafort i a l'aiguatinta i no s'edità fins l'any 1864. Realitzada durant el Trienni Liberal, a les acaballes de la vida de l'artista, s'inspira en velles dites, al·legories i símbols tradicionals. Goya sembla sobrepassar-hi tota racional explicació i ens dóna el testimoni del seu amarg pessimisme. A les il·lustracions d'aquesta col·lecció hi impera el seu món misteriós, un món de malsons i d'imatges estranyes. La visió de la violència, ja reflectida a la sèrie de Los Desastres de la Guerra, continua present a la imaginació de l'artista. 

L'exposició estarà oberta al públic fins el 28 de febrer. 



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada