dilluns, 16 de novembre del 2015

Nova exposició: "Catifes de ciment"


L'exposició, que es va inaugurar al MAC el divendres 6 de novembre, està organitzada conjuntament per la Diputació de Barcelona, l’Ajuntament de Sitges i Museus de Sitges, posa en valor la utilització de la rajola hidràulica, un objecte estretament vinculat a l’arquitectura catalana entre els anys 1890 i 1930. També permet situar els orígens, identificar els principals fabricants, aprofundir la tècnica i percebre l’evolució del disseny d’aquestes peces decoratives. La mostra, al seu pas per Cerdanyola, s'ha enriquit amb la incorporació d'alguns exemples de rajola recuperades d'edificis locals i que formen part del fons del MAC, així com d'algunes làmines d'un catàleg de la casa Escofet que són també del museu.

Imatge: retallsdelmodernisme.blogspot.com
A Catalunya, les empreses que manufacturaven rajoles hidràuliques van comptar amb la col·laboració d’artistes i arquitectes reconeguts arreu del país, com Alexandre de Riquer, Lluís Domènech i Montaner, Josep Puig i Cadafalch, Antoni Maria Gallissà o Rafael Masó. 

L’èxit d’aquestes catifes de ciment va traspassar els límits d’aquest estil, i els seus dissenys i es van adaptar al nou gust sorgit de l’art déco.

Aprofitant l’exposició (que es podrà visitar fins el 17 de gener de 2016), el MAC vam programar, per al diumenge 8 de novembre, un taller gratuït dirigit al públic familiar. Allà els participants (a partir dels sis anys) van decorar una rajola amb plantilles inspirades en les rajoles modernistes de l’exposició “Catifes de ciment”.

Altres activitats complementàries que s’han programat són la conferència “Mosaic i ceràmica. El color a l’arquitectura modernista”, a càrrec de l’especialista Marta Saliné (dijous 19 de novembre a les 19h), i una visita a la Fàbrica de Mosaics Martí de Manresa.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada