divendres, 29 de gener del 2016

Nova exposició: La dissort del racionalisme

A la dècada de 1930 a Cerdanyola es van projectar set habitatges d’estil racionalista. Avui només un conserva l’estat original. A partir dels expedients de llicència d’obra i d’enderroc conservats a l’Arxiu Municipal podem resseguir la seva evolució i descobrir aquest patrimoni arquitectònic invisible.


El racionalisme va ser un moviment de ruptura amb els estils històrics. Establí un nou concepte de bellesa basat en la funcionalitat de l'obra, amb predomini del volum sobre la massa, amb formes basades en el rectangle i les línies horitzontals, sense ocultar l'estructura de l'edifici, amb parets llises, sense superficialitat ornamental.

A Cerdanyola, al costat de la majoritària arquitectura noucentista de l’època, uns quants propietaris i arquitectes apostaren per una arquitectura innovadora, de qualitat, i amb molta personalitat.

Tres de les set cases s’ampliaren i es reformaren els anys 1942, 1945 i 1952, amb una voluntat explícita d’amagar l’estil original sota una aparença de masia regionalista. Quines van ser les motivacions d’aquesta ocultació deliberada?

Dues cases perduraren durant anys, una ara ja protegida pel Pla especial de 2003, i l’altra fins al 1991, quan s’enderrocà per edificar diversos habitatges. Com han estat considerades aquestes cases des de la seva construcció fins avui?

El 1993 es va reformar i ampliar una altra casa respectant el projecte original. Què va impulsar als propietaris i als arquitectes a fer aquesta delicada i elegant intervenció?

Las mostra, que compta amb el suport de la Diputació de Barcelona, es pot visitar fins el 28 de febrer a l'Espai Arc del MAC.

El dimecres 3 de febrer a les 19,30h hi haurà -a la sala d'actes- una taula rodona sobre el tema amb diversos experts.

Podeu veure el video promocional que hem preparat seguint aquest enllaç.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada