El Museu d’Art de Cerdanyola (MAC) Can Domènech va obrir les portes el 10 de setembre de 2009. En un any el MAC ha esdevingut un referent cultural a la ciutat i també a fora, amb més de 25.000 visitants ha rebut el premi ACCA a la millor Iniciativa Patrimonial del 2009 atorgat per l’Associació Catalana de Crítics d’Art.
Al llarg del primer any d’existència, el MAC ha anat posant en marxa diferents programes destinats a la difusió del patrimoni artístic.
1) El programa Descobrim el MAC proposa cada darrer diumenge de mes un itinerari, visita o taller diferent i obert a tothom i amb especial atenció a les persones amb discapacitats.
2) També s’ha iniciat el Programa educatiu adreçat a diferents nivells i tot incloent l’alumnat del Departament d’Art de la UAB. Enguany l’oferta educativa s’amplia significativament arribant a tots els nivells educatius.
3) Per altra banda i en un vessant més lúdic, cada mes es programa un espectacle de petit format a la sala d’actes o al pati dins el programa Nits al Casino, tot rememorant el primer ús que va tenir Can Domènech.
4) El primer programa que es va iniciar de forma immediata a la seva inauguració va ser el d’Exposicions Temporals, amb el suport de l’Oficina de Difusió Artística i l’Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona i la Direcció General de Cooperació Cultural de la Generalitat. El MAC disposa de dos àmbits dedicats a les exposicions temporals amb un total de 160 m2. En un any s’han realitzat 5 exposicions:
- Dominica Sánchez
- 6 Contemporanis del BS
- Man Ray / Leandre Cristòfol
- Ràfols-Casamada
- Apel·les Fenosa
Precisament la primera exposició temporal que va inaugurar el MAC va ser la de l’artista encarregada de realitzar el cartell del Blues de 2009, la dibuixant i escultora Dominica Sánchez, que va comptar amb textos de Victòria Combalia. Aquesta tria va respondre a l’objectiu de presentar el nou programa d’exposicions del MAC com el resultat d’un procés que es va començar a gestar a l’Espai Enric Granados. Després, amb 6 contemporanis del BS es va mostrar una selecció de la part més contemporània de la col·lecció del Banc de Sabadell triada per Miquel Molins, amb textos de Josep Casamartina i Parassols, i amb obres d’Ignasi Aballí, Jordi Bernadó, Jordi Colomer, Perejaume, Montserrat Soto i Oriol Vilapuig. Dins el programa “Cultura en Gira” del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Barcelona es va comptar amb la mostra Construccions líriques Man Ray Leandre Cristòfol comissariada per Pilar Parcerisas. Les següents exposicions van ser Albert Ràfols-Casamada El traç i la paraula produïda per la Fundació Palau i Apel·les Fenosa L’espiritualitat de la matèria de la Fundació Apel·les Fenosa.
A part d’aquests programes, el MAC participa amb activitats extra en diferents diades o jornades especials:
- Sant Jordi (a l’entorn del 23 d’abril)
- Festa Major (primer cap de setmana de maig)
- Dia Internacional dels Museus (18 de maig)
- Aniversari del MAC (vers el 10 de setembre)
- Jornades Europees del Patrimoni (darrer cap de setmana de setembre)
- Festes de Nadal (desembre)
El principal objectiu del MAC per al 2011 serà desenvolupar el paper del museu com a centre productor d’algunes exposicions i consolidar la doble línia d’Art Contemporani i Art Històric vinculat als artistes i a l’època del Modernisme a l’Art Déco. L’experiència del primer any ha servit per engegar els programes que, de cara al 2011 cal consolidar i millorar en la mesura del possible.
Ressò mediàtic
A més del reconeixement que ha implicat el premi ACCA a la millor iniciativa patrimonial del 2009, la tasca del museu he arribat als grans mitjans com ara TVE, TV3, el diari El País i revistes d’àmplia difusió com Descobrir Catalunya i Sàpiens. El MAC té una entrada a la Viquipèdia i un grup de seguidors a Facebook que està a l’entorn de les 350 persones; un dels projectes per al 2011 és enllestir la pàgina web.
El fet de formar part de la Ruta Europea del Modernisme també hi ha donat molta projecció. La revista Coup de fouet (una de les més prestigioses sobre el modernisme) que publica l’Institut del Paisatge Urbà de Barcelona i de distribució europea, ha publicat diversos reportatges sobre el MAC i el seu fons modernista.
Les relacions són estretes també amb la Xarxa de Museus de la Diputació de Barcelona, de la qual el MAC en forma part, així com amb l’Associació de Museòlegs de Catalunya. Aquestes dues entitats han escollit el MAC com a marc de reunions i assemblees en aquest període 2009-2010.
Un dels aspectes més destacables de la tasca feta durant aquest primer any ha estat posar Cerdanyola en el mapa de l’art contemporani català i en el mapa europeu del modernisme.
Visitants i usuaris
Durant aquest any, més de 26.000 persones han passat pel MAC, ja sigui per visitar el museu, participar en alguna de les seves activitats o bé assistir a algun dels actes externs que hi han tingut lloc organitzats per entitats diverses.
Essent un espai principalment dedicat a la cultura, cal destacar que de manera permanent s’hi realitzen les sessions de l’Aula d’Extensió Universitària, del Cafè amb Lletres i també periòdiques trobades d’associacions d’empresaris. Entre les activitats d’aquest any, pel que fa al museu, hi han predominat les visites guiades i les activitats escolars; pel que fa a les activitats externes, predominen les d’àmbit literari (recitals, presentacions de publicacions, xerrades amb escriptors...) i les conferències (seminaris, jornades, xerrades...).
La procedència dels visitants del museu (aquí no parlem d’usuaris de l’equipament, només dels que estrictament es desplacen per visitar les exposicions del museu) és, sobretot Cerdanyola (87%), i a molta distància li segueixen els visitants de la capital (5%) i del Vallès Occidental (4%). L’altre 4% que queda es reparteix entre els visitants de la resta de Catalunya, els de la resta de l’Estat, els de la Unió Europea i els extracomunitaris (amb 1% cada grup). Val a dir que aquestes xifres són aproximades, ja que no es van començar a prendre dades exhaustives de visitants fins el passat mes d’abril.
Si bé des del mes de gener la visita al MAC té una entrada de 2 euros, diversos col·lectius, com jubilats i estudiants, tenen l’entrada gratuïta. L’accés a sala d’exposicions temporal sempre és gratuïta i també ho és a tot el museu cada primer diumenge de mes.
Resum de visitants i usuaris (setembre 2009-agost 2010)
Total visitants: 18.164
Total usuaris: 8.251
Total usuaris + visitants: 26.415
Visitants de pagament: 469
Visitants d’entrada gratuïta: 17.695
Total d’usuaris en actes de pagament: 238
Total d’usuaris en actes gratuïts: 8.013
Total d’activitats realitzades (pròpies):
- Visites guiades i tallers: 49
- Itineraris: 1
- Activitats escolars: 20
- Xerrades: 1
- Presentacions: 3
- Reunions professionals: 3
- Inauguracions d’exposicions: 5
- Concerts: 5
- Recitals: 2
Total d’activitats realitzades (no del museu):
- Actes literaris: 18
- Rodes de premsa: 4
- Concerts: 3
- Xerrades, jornades i seminaris: 24
- Espectacles infantils: 4
- Recitals: 4
- Cinema: 1
- Altres: 2
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada