divendres, 2 de juny del 2017

La Maleta Buïgas




El passat 31 de maig vam fer l’acte oficial de presentació de l’anomenada Maleta Buïgas. És una de les darreres donacions que ha rebut el MAC i conté 182 plaques de vidre amb fotografies i projectes de l'enginyer Carles Buïgas sobre la tasca que va fer a Montjuïc per a l’Exposició Internacional de Barcelona de 1929 i d’altres projectes visionaris. Actualment només queda en peu la Font Màgica, però aquesta era només una petita part d’un gran projecte de llum i aigua.

Aquesta maleta va pertànyer a Carles Buïgas, i ha estat donada al MAC pel
Rotary Club de Cerdanyola que la va adquirir a la família d’una de les seves col·laboradores. Amb aquest acte el Rotary passa a formar part de la llarga llista de donants i mecenes d’un museu que va creixent a partir de les aportacions de la ciutadania. Cal destacar que més d’un 80% del seu fons està format per donacions de particulars en un cas inèdit i molt singular al nostre país.

Però per a recuperar aquesta destacada peça que aportarà una informació decisiva per a l’estudi del “Mag de l’aiguallum” i de l’Art Déco català, s’ha comptat amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona i la seva Oficina de Patrimoni Cultural que han donat suport a l’inventari i conservació preventiva de la peça que es trobava en perill degut a la delicadesa del suport fotogràfic antic.





DESCRIPCIÓ IDENTIFICATIVA:

En una col·lecció privada de Cerdanyola es va localitzar una maleta que provenia de l’estudi de l’enginyer Carles Buïgas amb desenes de plaques de vidre fotogràfiques. El Rotary Club de Cerdanyola a petició del museu va adquirir el fons i en va fer donació al Museu d’Art de Cerdanyola.

Les plaques reprodueixen fotografies de l’obra de Carles Buïgas a l’Exposició Internacional de 1929 i d’altres projectes de l’època:

Font màgica
Avinguda de Maria Cristina
Plaça de l’Univers
il·luminació del Palau Nacional i d’altres pavellons
Fonts i llums dels jardins, etc
La nau lluminosa
El teatre integral

La Maleta Buïgas és literalment una maleta de fusta, amb l'interior compartimentat, que conté 182 diapositives de vidre, en format 85 x 100 mm, considerat generalment com format americà. El conjunt de diapositives mostra una selecció d'imatges de projectes de Carles Buïgas, vistes de l'Exposició Internacional de Barcelona de 1929 i d'altres esdeveniments contemporanis rellevants per l'enginyer. La importància d'aquesta maleta és que és una col·lecció de diapositives que pertanyia a Carles Buïgas en deduïm que: a) complia amb una funció de documentació i arxiu i b) era un instrument de comunicació visual alhora de presentar els seus projectes i idees.


Les diapositives en placa de vidre tenen el seu origen en l'anomenada llanterna màgica, primer aparell visor d'imatges per projecció, i són les precursores de la diapositiva clàssica de 35 mm. El seu moment àlgid és durant el primer terç del segle XX, on es produeixen de forma massiva, però, a partir dels anys 40, comencen a ser una raresa i a mitjans de segle són substituïdes per les pràctiques i econòmiques diapositives a color, en marc de plàstic. Tècnicament, són positius fotogràfics, en blanc i negre, possiblement al gelatinobromur de plata, damunt d'una placa de vidre. Els objectes formats per una placa de vidre, amb una emulsió fotosensible que conté la imatge, una màscara o paspartú de paper, que sovint porta imprès el nom de l'estudi fotogràfic o proveïdor, i una segona placa de vidre que protegeix la imatge. Finalment, aquest “sandwich” està tancat amb una cinta de paper adhesiu, per tot el perímetre. Algunes diapositives estan acolorides a mà, probablement usant colors a l'oli transparents, anilines o aquarel·les. Cada diapositiva pot portar diverses etiquetes identificatives, impreses i/o manuscrites.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada