dimecres, 28 de juny del 2017

Taula rodona sobre la il.lustració satírica a Cerdanyola







El passat  8 de juny vam comptar amb la col.laboració de Jesús Bolinaga, Jordi Mascarell i Edu Català, tres il.lustradors de Cerdanyola i tres referències de l'humor gràfic a la ciutat al llarg de tres etapes diferents. Aquests van ser els convidadats a participar a la taula rodona La il.lustració satírica a Cerdanyola, organitzada com activitat complementària al voltant de l'exposició Comixxx: el despertar d'una generació censurada 1973 - 1990


Jesús Bolinaga era un dels responsables de l'edició de la Revista de Sardanyola, publicació que es feia des del Casal Parroquial en temps de la dictadura del general Franco i que va rebre diverses sancions administratives pel seu contingut crític. Bolinaga recordava que va gaudir d'una gran llibertat creativa i li va suposar un impagable aprenentatge que posteriorment li va obrir les portes a treballar en publicacions de més abast com Por Favor, Ajoblanco, El Viejo Topo o Bicicleta.

El Cardanyola va ser una publicació de curta vida, només sis números, editada artesanalment i de manera anònima, i venia a ser un mirall deformant del setmanari El Cerdanyola. Un dels impulsors d'El Cardanyola, Jordi Mascarell, explica que la intenció d'una publicació d'aquestes característiques era "fonamentalment passar-ho bé i donar la volta al dia a dia de la ciutat per criticar els ressorts del poder municipal".

Edu Català treu punta a l'actualitat de la ciutat des de fa gairebé 20 anys des del seu racó setmanal, primer al Tot Cerdanyola i ara al Cerdanyola al Dia. Català assegurava que "el dia a dia d'una ciutat com Cerdanyola ofereix força material per a l'humor, sempre des del respecte, però sense defugir cap tema".

Els tres il·lustradors van coincidir en la reivindicació de mostrar sempre una actitud crítica amb el poder i mirar d'anar sempre per lliure, mantenint uns criteris coherents sense casar-se amb ningú.

L’acte va ser moderat per Joan Sànchez i Braut.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada