dijous, 24 de maig del 2018

1960s-1970s Costa Brava Postals




En el marc de les activitats del Dia Internacional dels Museus, el fotògraf cerdanyolenc Jordi Puig va presentar al MAC, el passat 18 de maig, el seu nou llibre, Costa Brava 1960's - 1970's. Es tracta d'un recull de postals en color agrupades per diverses temàtiques que parlen molt de nosaltres i documenten la transformació del territori provocada per la necessitat de la dictadura franquista de rebre ingressos a través del turisme.

Jordi Puig, instal·lat des de fa anys a l'Alt Empordà, deixa ben clar que no és un col·leccionista de postals i que Costa Brava 1960's - 1970's neix amb mentalitat d'arxiu, "prenent com a base un objecte tan peculiar com la postal, un objecte de pràctiques comercials i d'experiències personals, un objecte amb paràmetres estètics i també una forma de comunicació, tot un plegat de variables que la converteixen en un objecte singular i irrepetible".

Puig s'ha centrat en postals en color editades a les dècades del 60 i 70, just quan queden convertides en objectes antics les postals en blanc i negre, que passen a parlar del passat, mentre que els colors que recullen l'aire fresc del turisme ens fa mirar cap endavant.

Enric Marín, doctor en Ciències de la Informació per la UAB, ha escrit un text per al llibre de Puig, va explicar com el projecte de Jordi Puig "documenta la brutal transformació del paisatge social i geogràfic del territori i crea memòria gràfica històrica de la nostra societat".

L'acte de presentació de Costa Brava 1960's - 1970's també va comptar amb la presència del president del Cercle Cartòfil de Catalunya, el cerdanyolenc Ramon Pla, que va lloar el projecte de Puig per poc freqüent, "ja que aborda les postals en color relacionades amb un territori en un període molt significatiu d'arribada del turisme internacional i amb una iconografia que marca una època".



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada