divendres, 6 de maig del 2011

"Dissenyadors per a un mite-Homenatge a Toulouse Lautrec" a l'Espai Enric Granados


El 5 de maig s’obria la mostra Dissenyadors per a un mite-Homenatge a Toulouse Lautrec propietat de l’Obra Social de La Caixa i que el Museu d'Art hem inclòs en el nostre programa de difusió artística. En ella es pot veure una selecció dels 100 cartells creats el 2001 amb motiu del centenari de la mort de l’artista francès recollint les visions de Mariscal, Beeke, Scher i Tanaka, entre d’altres.
La mostra està dividida en dos àmbits: en el primer hi trobem cartells contemporanis que fan referència a la personalitat de l’artista i a tota la iconografía que l’envolta. Les nombroses aparences sota les quals Henri de Toulouse-Lautrec es va deixar fotografiar han servit com a font d’inspiració als dissenyadors gràfics en el seu homenatge a aquest artista.
En el segon àmbit es poden veure els cartells que fan referència al món de l’espectacle i la nit parisenca dels quals Toulouse-Lautrec va ser un excel·lent cronista. Aquestes seixanta obres gràfiques s’exhibeixen al costat de fotografies de l’artista i reproduccions dels seus cartells que serveixen de context a les creacions dels dissenyadors contemporanis, atès que els han servit de referència.
Una mostra "insòlita"
El comissari de l’exposició, Xavier Erre, qualifica “d’insòlita” en aquest país l’exposició perquè es tracta duna mostra “de disseny gràfic contemporani”. Erre destaca que l’exposició també és un homenatge al Saló de Cent.
Erre remarca la importància del disseny gràfic i del cartellisme en l’art contemporani i assegura que fa anys que els francesos “tenien molt clar que el cartellisme és magnífic”. El comissari de la mostra explica que l’aventura va començar al 2001, en el centenari de la mort de l’artista.
L’exposició reflecteix les diverses tendències contemporànies del disseny gràfic, ja que aplega obres d’artistes tan dispars com Javier Mariscal, Isidro Ferrer, Anthon Beeke, Paula Scher, Seymour Chwast, Ikko Tanaka i Alan Fletcher, entre altres. Cadascú aporta la seva visió personal de la figura i de l’obra d’un artista imprescindible per entendre l’evolució de l’art no només en el segle XIX, sinó també en el XX.
Revoluciona el llenguatge del disseny gràfic
El pintor i litògraf Henri Marie de Toulouse-Lautrec va néixer el 1864 a Albi (França). Descendent dels comtes de Tolosa, va ser un personatge encantador dotat d’una atractiva personalitat. El 1885, es va instal.lar a Montmatre i va iniciar una vida bohèmia; freqüentava cafès, cabarets, prostíbuls i teatres que va reflectir en les seevs obres. Va treballar per a la majoria d ecabarets parisencs, i va cultivar la tècnica del pastel i la il.lustració en revistes humorístiques. L’abús de l’alcohol el va portar a retirar-se a una clínica de Neuilly i, més tard, al castell de Melromé, on va morir el 1901.
Tot i que al llarg de la seva vida només va fer una trentena de cartells, va revolucionar el llenguatge del disseny gràfic i va impactar de manera decisiva en el desenvolupament posterior d’aquest. Va aportar al cartellisme colors plans i la perspectiva de l’estampa japonesa, introduïnt l’espectador com a personatge de l’escena. També va emprar la tipografia, que va posar en relació amb les il.lustracions d’una forma sorprenentment rica i imaginativa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada