dijous, 14 de juliol del 2011

EL MAC, UN MUSEU ACCESSIBLE


Des de l'obertura del MAC, el 10 de setembre de 2009, s'han anat introduint millores per tal de fer accessible la col·lecció a persones amb necessitats especials. Aquesta tasca, presenta una doble dificultat pel que fa a les persones amb dificultats visuals, per una banda el format bidimensional de moltes peces, i per l'altra pels problemes de conservació que impedeix que moltes d'elles es puguin tocar.

Gràcies a un projectes premiat per la Fundació "La Caixa" l'any 2010 es van passar a braille tots els textos de sala. De la mateixa manera es van triar dos dibuixos molt significatius, d'Ismael Smith i de Togores i es va fer una adaptació tàctil amb la tècnica del gravat en sec per tal que poguessin ser gaudits amb el sentit del tacte. De la mateixa manera es va comptar amb la col·laboració de l'escultor Salvador Mañosa que va fer una versió en un relleu de resina d'una de els peces més representatives del pintor Josep de Togores, el quadre "Dona amb raïm". Aquests elements van permetre crear el racó tàctil situat a l'entrada de l'exposició permanent del museu.

Posteriorment, a partir de la col·laboració de la Fundació Banc Sabadell i l'Obra Social UNNIM, es va poder adquirir una fossa moderna en bronze d'una peça d'Ismael Smith que permet ser tocada per tots els visitats. D'aquesta manera es va introduir un nou concepte més integrador que situava peces accessibles dins del discurs de l'exposició del museu i destinades a tots els usuaris.

Dins d'aquest projecte, el passat 24 de març es va presentar el mòdul sensorial "La mirada tàctil. L'art del vitrall", un espai tàctil i visual que enriqueix l'exposició permanent i facilita els continguts a tothom, especialment adaptat per aquells visitants amb discapacitat visual, ceguesa o mobilitat reduïda. Aquest mòdul forma part d'un programa impulsat per l'Àrea de Cultura de la Diputació de Barcelona, a través de la Xarxa de Museus Locals i compta amb l'assessorament del Centre de Recursos Educatius de l'ONCE a Barcelona. En aquest cas, s'ha triat l'art del vitrall emplomat com element d'interpretació tàctil.

Paral·lelament, s'han anat organitzant visites adaptades a diverses exposicions de l'Espai Enric Granados i al MAC que han comptat amb l'assessorament de l'ACIC i que s'han concebut com a activitats obertes a tots els públics.

Amb aquests elements que s'integren en el discurs de l'exposició del Mac, el museu pretén ser accessible a tots tipus de públic.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada