divendres, 17 de febrer del 2012

Inaugurada l'exposició "SOLANA. Colecciones Fundación MAPFRE"


 El passat  dijous 16 de febrer a les 19 h vam inaugurar una nova exposició, aquest cop dedicada a l'excepcional artista José Gutiérrez Solana . Els encarregats de la inauguració van ser l'alcaldessa de Cerdanyola, Carme Carmona, el director adjunt de l'Instituto de Cultura de la Fundación MAPFRE, Daniel Restrepo, la responsable de col.leccions de la Fundación MAPFRE, Leyre Bozal i el comissari adjunt de l'exposició, el crític d'art Josep Casamartina.

La Fundación MAPFRE compta amb una important col·lecció d’obres de Solana (Madrid, 1886-1945). Els olis, aiguaforts i litografies seleccionats en aquesta exposició ofereixen una visió representativa de la trajectòria de l’artista, sens dubte, una de les figures més singulars de l’art espanyol del segle XX i força desconeguda a Catalunya.

Per primer cop, aquesta col.lecció es podrà veure a Catalunya, gràcies a la col.laboració entre l'Ajuntament de Cerdanyola i la Fundación MAPFRE, iniciada l'any passat amb l'exposició "Ismael Smith. El quadern de París".


La vida i l’obra de Solana posen de manifest una personalitat obstinadament excèntrica, irreductible a qualsevol encasellament en el marc del panorama artístic convencional, atès que la seva trajectòria és aliena a les avantguardes –que no ignorava– i a la tradició acadèmica. Creador d’una visió profundament personal, tant en els olis i gravats com en els textos que també va escriure, Solana sembla que s’apropi a la literatura espanyola del seu temps, malgrat que resti al marge de qualsevol sentit crític o regeneracionista. Paradoxalment, ens mostra una realitat fosca en què sembla moure’s amb una gran naturalitat. Bo i seguint l’estela de Goya -a qui Solana admirava- i també la de Velázquez i del Greco i amb influències de Cézanne, Ensor i sobretot Daumier, els seus olis reflecteixen l’estètica del tradicional tòpic de l’anomenada “España Negra” però sense cenyir-s’hi de manera exclusiva.

La mostra estarà a la sala d'exposicions temporals del MAC fins el 23 d'abril.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada