dimecres, 19 de març del 2014

Els vitralls de les Dames tornen a casa




Les Dames de Cerdanyola són un dels emblemes de la ciutat i considerades una de les joies artístiques de Cerdanyola. Més enllà del valor que a nivell local puguem atorgar a aquest tríptic, hem de recordar que es tracta d'un dels conjunts de vitralls modernistes més excel.lents de Catalunya. Per això, fins i tot en temps de crisi, les institucions s'han implicat en una restauració més que necessària.

Primerament s'ha actuat en els dos finestrals on era més urgent, i el tercer (l'anomenat Dama del Gonxador) s'ha deixat per més endavant, esperem que l'any vinent. La missió es va encomanar al taller JM Bonet que treballa en la creació i restauració de vitralls des de 1923. El pressupost de la restauració ha estat de 18.404 euros amb una subvenció al 50% de la Generalitat, del 40% de la Diputació de Barcelona i del 10% de l’Ajuntament.



Jordi Bonet, principal restaurador, destaca que hi havia curvatures als plafons, reparacions provisionals de peces trencades com a solucions d'emergència que eren inadequades, alteracions a les pintures, una instal.lació precària del marc i fixacions de reforços trencades. La millora de l'estructura de plom que aguanta els vitralls, realitzada amb un material fatigat amb el pas dels anys, ha estat la principal actuació, al temps que s'han modificat els marcs originals a base de substituir la massilla perimètrica per llistons fixats amb cargols. D’aquesta manera les tasques de conservació dels vitralls resultaran molt més senzilles i la manipulació dels plafons suposarà riscos molt menors. A més, la neteja dels vidres, amb un treball delicat, laboriós i pacient per no perjudicar la pintura, ha fet guanyar llum i color a l'obra.

Podeu veure el video de la restauració en aquesta pàgina.

Després de mesos de treball, finalment el passat 14 de març es va poder fer la presentació pública de les obres restaurades i retornades al seu lloc original. L'acte institucional que, òbviament, va tenir lloc al MAC, va comptar amb la presència de totes les parts implicades: l’alcaldessa de Cerdanyola, Carme Carmona, la regidora de Cultura, Montserrat Montiel, la coordinadora Cultura de la Diputació de Barcelona, Marta Alòs, la directora del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya, Àngels Solé i el restaurador Jordi Bonet.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada