dilluns, 16 de juny del 2014

Unes "Coincidències insòlites" diferents...




Museus en xarxa, coincidències Insòlites és una activitat de la Xarxa de Museus Locals de la Diputació de Barcelona que s'inicià l'any 2004 i que continua en l'actualitat. Els museus participants posen en diàleg dues o més peces o un esdeveniment que impliquen una relació simbòlica, estètica o conceptual. Aquesta proposta permet reflexionar sobre els objectes, els esdeveniments, els museus i els municipis.

Enguany, amb el suport de la Diputació, hem engegat una nova coincidència, amb la novetat de fer-ho entre els dos museus de Cerdanyola: el MAC i el Museu i Poblat Ibèric de Ca n'Oliver.

La idea de posar en diàleg materials d'èpoques diferents dels museus de Cerdanyola anava lligada al Dia Internacional dels Museus del 2014, amb la idea d'oferir un programa d'activitats conjunt. El tema escollit va ser Ismael Smith i l'art ibèric. Així, s'ha fet una petita mostra simultània als dos museus, amb plafons explicatius que acompanyen els objectes i uns fulletons de mà que complementen la informació als visitants.



El concepte

La presència dels ibers a Cerdanyola es remunta al S.VI aC, 2.500 anys abans que Ismael Smith, artista vinculat a la nostra ciutat, s’inspirés en aquesta cultura per fer els seus dissenys. Al Museu de Ca n’Oliver es conserven una gran diversitat d’atuells de ceràmica pintada trobats al poblat, i una de les peces més destacables és un petit atuell fet a torn similar a un càlat que podem datar a finals del segle III o inicis del segle II aC i que presenta un ocell amb motius vegetals. 


Alhora, al MAC es conserven uns impressos que l’artista Ismael Smith Marí (Barcelona 1886- Nova York 1972) va fer per per a l’“Instituto de las Españas” de Nova York, on era membre de la “Comisión de Arte”. Smith ja havia dissenyat una medalla per a aquesta institució el 1921 quan es va crear un premi per a la “Fiesta de la lengua Española”; per una cara hi duia una imatge de Cervantes y al revers la Dama d’Elx. Als impressos del MAC, que contemplen també un diploma per a l’esmentat premi, Smith incorpora novament la Dama d’Elx però també uns dissenys inspirats en la pintura ibèrica que s’aplicava per decorar alguns recipients de ceràmica. En la seva lectura moderna, els dissenys de Smith també representen ocells, junt amb figures humanes, motius vegetals i el que semblen cànids (no queda clar si gossos o llops).


Aquest ha estat el nexe entre els dos museus que hem volgut expressar amb aquesta petita mostra simultània que ha estat oberta al públic entre els mesos de maig i juny a la sala Laboratori del MAC i a la recepció del Museu de Ca n'Oliver.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada