dilluns, 2 de febrer del 2015

Resum del 2014


Aquest 2014 ha estat, com sempre, un any ple d'activitat. En total, el museu va restar obert al públic 288 dies i 872 hores al llarg de l'any. Aquí us presentem un breu resum amb dades i xifres.


El públic

Al cap de l'any el MAC rep molta gent, amb objectius, propòsits i necessitats molt diverses. En conjunt, hem rebut un total de 20.197 usuaris, dels quals aproximadament la meitat, han vingut per activitats externes no vinculades al museu (la sala d'actes i el jardí han acollit un total de 151 activitats de formats molt diversos).

Pel que fa estrictament al museu, l'exposició permanent ha rebut 5.175 visitants i les diverses exposicions temporals un total de 2.473.

Altres usuaris són els que no participen estrictament de les activitats ni visiten les exposicions del museu, però que venen a la recerca d'informació, a fer consultes diverses, etc. Enguany hem atès 703 persones que no podem contar com a visitants però que també s'han beneficiat dels serveis que ofereix el MAC.


Activitats

Al llarg de l'any s'han organitzat un total de 129 activitats obertes al públic (tallers, visites, itineraris, etc.) en les quals hi han participat 1.975 persones.

Pel que fa a les activitats educatives, s'han ofertat 13 visites i tallers dels quals s'han fet un total de 92 sessions, per les quals han passat 2.127 estudiants, incloent-hi els universitaris.

Joves i gent gran són dos sectors de públic als que el MAC ha augmentat l'oferta d'activitats i de participació respecte a anys anteriors.




 Exposicions


A més de la sala permanent, hem tingut 9 nou exposicions temporals de formats diversos. 8 han de producció pròpia o en coproducció:

- Ismael Smith gravador
- El club del dibuix
- Camí. Dones de pau
- Alfons Forrellad. Imperceptible
- Els altres noucentistes
- Olor de Cerdanyola. Percepcions olfactives de la col.lecció Olor Visual
- Gravats de Goya. caprichos y Proverbios
- Ceràmica Serra. Una nissaga d'artistes

1 exposició ens va ser cedida:

- Zona de contacte. Disseny, art i societat

Vàries exposicions produídes o coproduïdes pel MAC han itinerat per diversos indrets de Catalunya:

- Ismael Smith gravador (1 itinerància)
- Els altres noucentistes (2 itineràncies)
- Tom Carr. Ecos de carles Buïgas (2 itineràncies)
- Gravats d'America Sanchez (1 itinerància)

Alhora, s'han prestat 13 obres del MAC que actualment estan itinerant en exposicions organitzades per altres museus i institucions. 




Pràctiques

El museu és lògicament també un espai de formació professional, i cada any acollim estudiants en pràctiques per tal que desenvolupin el seu aprenentatge en especialitats diferents. Els alumnes de l’Assignatura de Patrimoni del Departament d’Art de la UAB van realitzar una classe i una visita comentada al museu sobre el salvament del patrimoni moble i immoble, però a més a més el museu va acollir durant períodes llargs a:


- 1 alumne de l’assignatura de museologia del Departament d’Art de la UAB 
- 3 alumnes de pràctiques de l’Escola d’Art i Disseny de Sant Cugat.
- 2 alumnes de pràctiques de l’Escola de Restauració Aiguablava





Museu accessible

Hem continuat treballant en la línia que ens caracteritza per fer més accessible el museu a les persones amb discapacitats. Aquest 2014, a més de programar activitats específiques adaptades, hem elaborat videos amb el museu explicat en llenguatge de signes. Aquests videos es poden veure actualment al nostre canal de Youtube.

L'exposició Els altres noucentistes -actualment en itinerància- també ha incorporat un racó tàctil per a persones amb dificultats visuals i un seguit de videos en llenguatge de signes.



Novetats

Cada any aportem alguna novetat, i el 2014 ha tingut les seves, entre les quals destacarem:

- el MAC ha estat obert al públic els caps de setmana del mes d'agost, i en 11 dies d'apertura hi han passat 141 visitants, per això és molt possible que l'experiència es repeteixi.
- s'han obert nous canals comunicatius: Pinterest, perfil propi a Google+, canal propi de Youtube i pàgina a ISSU per donar accés a publicacions pròpìes en pdf. Mantenim els anteriors com el grup a Facebook (actualment amb 629 membres), canal propi a Flickr i el bloc.
- pel que fa als portals sobre turisme, el MAC té presència a alguns dels més importants com ara Minube, TripAdvisor i Km369.
- la restauració i reincorporació del vitrall de la les Dames del Gronxador, acaba amb un procés que ha durant més d'un any per garantir la conservació del tríptic de les Dames de Cerdanyola.
- al setembre, la I Jornada d'Art i Joves ha obert un altre canal a la participació del joves creadors locals, així que repetirem l'experiència aquest 2015.
- a la festa del Roser de Maig, vam tenir una "prèvia" de Fira Modernista, en vista a millorar-la cada cop més. El MAC va sortir al carrer i tornarem a fer-ho!
- també es van introduir millores a l'experiència Nit Lab. Tancats al Museu, i seguirem en aquesta línia de col.laboració entre art i lletres dedicada a la creació jove.
- la participació en Fires de Turisme ha crescut. El 2013 vam ser presents a la de Terrassa i el 2014, a més a més, també a la de Barcelona i la de Canet de Mar. També
al Saló Internacional de Turisme de Catalunya (SITC) que va tenir lloc a Barcelona el mes d'abril.

- hem afegit codis QR a algunes de les principals obres de l'exposició permanent per tal de poder facilitar més informació al visitant.
- el Stage d'art s'ha ampliat d'una disciplina a dues, respecte a l'any anterior. 






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada