divendres, 3 de juliol del 2015

Jordi Abelló, un artista emergent al MAC amb "Machines"





El 12 de juny vam inaugurar aquesta mostra del treball del jove artista Jordi Abelló titolada "Machines" que romandrà a una de les sales temporals fins el 31 d'agost.

Aquest nou projecte d'Abelló consta de més de 2.500 dibuixos, 90 pintures de petit format, 3 vídeos i un llibre d’artista autoeditat i dissenyat per Josep Basora. El treball s’ha realitzat en l’últim mig any, de forma intensiva, i ha estat pensat per ser exposat al Museu d’Art de Cerdanyola.

Jordi Abelló ha fusionat en aquesta nova sèrie artística elements mecànics i retrats “en un intent de trobar el nostre rostre a través de les màquines que ens envolten i a la vegada que les màquines s’humanitzen irremeiablement”. El treball de l’artista reusenc comença amb el dibuix en múltiples llibres de màquines tant antics com moderns on intenta trobar el rostre humà “el que som i en allò que ens hem convertit” assegura. “He intentat humanitzar la màquina i aquesta ha estat una constant en el meu treball, buscar el retrat del segle XXI” diu Jordi Abelló. La idea subjacent de l’exposició és que les màquines prenen el control i amenacen la vida humana. En aquest sentit, l’artista reusenc adverteix: “Amb els drons ja està passant i segurament veurem com prenen decisions de guerra per actuar pel seu compte”.

El nou treball d’Abelló s’inspira en les avantguardes històriques i concretament en els moviments artístics del futurisme i del cubisme. “Tenia clar que ho havia de fer evolucionar cap a una visió contemporània de la màquina tal i com la concebo actualment. Les màquines tenen avui en dia capacitat per destruir-nos i molt aviat prendran el control del nostre destí com a espècie si no ho han fet ja” reflexiona l’artista. I afegeix: “La pintura és presenta com una esperança, com una humanització que frena l’avenç de les màquines”.

Sobre la proposta d'exposar al MAC, Abelló diu:  “Quan em van proposar de ser al museu, vaig reflexionar sobre què hi duria. Volia fer una sèrie nova i la volia relacionar amb l'entorn en què estaria exposada. Vaig estar reflexionant sobre el modernisme i com la burgesia que el va fer possible s'enriquia a través de la màquina i de l'explotació dels treballadors, fins i tot dels infants. En canvi, les cases burgeses eren idíl·liques. Reflectien l'harmonia de la natura i clamaven per un món perfecte”. L’exposició està, per tant, pensada per a l’espai on es podrà veure durant tot l’estiu. A la mostra es podrà veure el cicle Machines al complert. També el llibre d’artista autoeditat amb una selecció dels 2.500 dibuixos i pintures. El llibre es podrà encarregar i s'editarà sota demanda o bé es podrà descarregar de forma gratuïta a la web de l'artista.

L'exposició conté 3 vídeos creats per a l'ocasió, que signifiquen i donen sentit contemporani al discurs de fons:
- Machines, que dóna nom a l'exposició, explica la història de la màquina. De l’aparició de l’ull humà, passant per els tomahaws de les guerres contemporànies, per la càmera de videovigilància a les fronteres, fent un salt cap els drones, per acabar amb la bomba atòmica, que és el rostre autèntic del Crit de Munch. Un vídeo conceptual per mostrar l'evolució de la màquina, font d'energia i de destrucció a la vegada.
- Pintures Machines (acompanyat de les pintures) per explicar les pintures. Hi haurà transicions entre la màquina cap a la pintura i estarà animada. La pintura humanitza la màquina i troba el seu rostre autèntic.
- Bombarders (acompanyat de les pintures) que mostrarà bombardeigs, aprofitant la sèrie de bombarders realitzada sobre un llibre. Se superposen imatges de bombardeigs sobre la població amb pintures en primer pla, rostres de la mort.

L’artista reusenc considera que amb la sèrie Machines porta 100 anys després les màquines a l'interior de les seves cases i Abelló explica que en mostra “les conseqüències més funestes. Les màquines amb capacitat de destruir la humanitat”.

Podeu visitar aqui la web sobre l'exposició.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada