divendres, 5 de juliol del 2019

IDENTITAT(S) AL MUSEU

Visita-taller sobre diversitats sexuals i de gènereEls museus estan canviant, moltíssim. Lluny d'aquells cementiris d'obres d'art que eren al segle XIX, avui els museus s'estan convertint en espais oberts, plataformes generadores d'idees i amb una gran vocació social.

En aquest marc, el Museu d'Art de Cerdanyola sempre ha cregut que el desenvolupament d'activitats que tractessin i reflectissin els interessos socials és essencial, i que sense aquestes el museu perdria sentit.

Així, ja fa anys que es desenvolupen activitats vinculades als actes del Dia Internacional per a l'Alliberament LGTBIQ+, però aquest any s'ha volgut crear una activitat participativa dissenyada juntament amb la Regidoria de Feminisme i LGTBIQ+ on poder entendre la diversitat sexual i de gènere, i com aquesta s'ha representat (o no) en l'art.

El taller s'inicia amb un breu marc teòric sobre diversitat sexual i de gènere, que planteja el sistema sexe-gènere, des de les seves quatre dimensions, i entès com a construcció social i cultural:

  • Sexe biològic (defineix les característiques sexuals primàries i secundàries: mascles, femelles i intersexuals).
  • Identitat de gènere (gènere amb el qual una persona s'identifica: home cis, dona cis, trans*).
  • Expressió de gènere (comportaments i rols de les persones: masculí, femení, andrògen).
  • Opció sexual (objecte de desig: homosexual, bisexual, heterosexual).

Un marc teòric plantejat des del feminisme i amb l'objectiu de lluitar contra els estereotips heteronormatius i sexistes que tenim a la nostra societat, per fomentar marcs més respectuosos i oberts per a totes les persones, en la seva diversitat.

Seguidament s'ha fet un repàs ràpid de com aquestes diversitats s'han anat representant en la història de l'art, des de la prehistòria fins l'actualitat, evidenciant fins a quin punt els diferents períodes i les diferents cultures ho han tractat de maneres molt diverses, evidenciant també la dificultat que suposa el filtre de la mirada contemporània.

La segona part del taller s'ha desenvolupat a partir d'unes fitxes, on les participants havien de construir la seva identitat sexual i de gènere i opció sexual -o una d'inventada-, a partir d'un dibuix de l'Ismael Smith que reflectia les quatre dimensions del gènere esmentades al marc conceptual inicial. Sobre aquest, i com un collage, s'han enganxat elements que fan referència a aquestes dimensions del sistema sexe-gènere. 

Un cop acabades, s'ha fet una visita guiada, destacant elements vinculats amb la diversitat sexual i de gènere, al museu. Una visita participativa on el grup ha pogut participar durant la ruta i expressar-se en tot moment. La voluntat d'aquest últim espai ha estat la d'oferir una visió oberta i diferencial de les obres del museu, atenent a la importància de les obres fetes per dones, parlant del nu femení i masculí representat al museu, exposant la diversitat d'opcions sexuals exposades i les expressions de gènere diferencials en algunes obres. Aquesta lectura, des de l'alliberament social i la diversitat, del museu, ha permès que les persones assistents s'identifiquessin en alguna obra. Al llarg de la visita tothom ha anat enganxant el personatge creat, per tal de fer visible la diversitat i vetllar perquè aquesta mostra de sensibilització no sigui puntual, sinó de llarga durada.

A tall de reflexions finals, cal senyalar el grau de satisfacció de les participants. La majoria de les persones assistents no comptaven amb un coneixement profund del tema, el que ha permès construir coneixement col·lectiu amb altres participants que sí que tenien bon coneixement de la temàtica. 

A partir d'aquí, cal seguir consolidant aquest tipus d'activitat al museu, però fent-ho com a programa de ciutat, treballant de manera conjunta amb la Regidoria de Feminisme i LGTBIQ+ i estendre-ho a un públic molt més ampli, esdevenint una activitat intergeneracional.Clara Dachs
Regidoria de Feminismes i Polítiques LGTBIQ

Quim Módenes
Museu d'Art de Cerdanyola

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada