divendres, 8 d’abril del 2011

Les cases antigues recuperen el seu nom



Aquest és un projecte que es va engegar fa quatre anys des de la regidoria de Cultura. Durant aquest temps s’ha fet una intensa tasca de recerca dels antics mots que tenien les cases antigues del poble. La tasca no ha estat fàcil, ja que aquests noms no consten en documents escrits i només es coneixen per tradició oral. Amb el temps, bastant noms s’han perdut i d’altres han estat modificats.
Des de Cultura s’ha volgut evitar que aquests noms caiguin en l’oblit, i l’objectiu era recuperar el nom original o, en el seu defecte, el més antic conegut. La proposta va venir de la veïna Pilar Mimó, la qual ha col.laborat intensament per ajudar a recuperar noms; a ella se li han afegit un bon nombre de veïns del casc antic. Només així, explorant la memòria de la gent gran i partint també de la llista que donava Jaume Mimó i Llobet en el seu treball "Coses de Cerdanyola", ha estat possible fer una primera llista.
En aquesta primera fase del projecte s’ha treballat amb un centenar de cases de l’espai que conformen el carrer de Santa Maria i el tram més antic del carrer de Sant Ramon. En el futur esperem estendre-ho per la part baixa del carrer, la plaça de Sant Ramon i el carrer de Sant Martí.
D’aquest primer centenar de cases han participat en el projecte un total de 22. La participació era, naturalment, voluntària, i l’Ajuntament ha assumit els costos del disseny -que ha anat a càrrec de Jesús Bolinaga- i producció de les rajoles. Els veïns hauran d’assumir el cost de la col.locació a la façana. Independentment de quantes rajoles s’acabin posant, la tasca de recerca ha servit per documentar una part del nostre patrimoni que s’estava perdent.
L’Ajuntament ha creat un disseny únic que les distingeix i garanteix que el nom que consta és l’original o més antic conegut.
El passat 5 d’abril es va començar a fer el lliurament de les rajoles als veïns i, paulatinament, les veurem lluir a les façanes del casc antic.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada