dijous, 17 de novembre del 2011

Festival de Blues 2011: conferència musical al MAC


En el marc del darrer Festival de Blues de Cerdanyola, el 14 d’octubre passat vam poder gaudir a la sala d’actes del Museu de la conferència musical "DESDE LA CUNETA", VEIENT PASSAR ROBERT JOHNSON.

Al llarg de l’acte, van passar davant nostre els aspectes més significatius d’aquest clàssic músic que va ser Robert Johnson:  la seva època, la seva vida, la seva llegenda, la seva herència, en un repas amenitzat amb la música d’un bluesman del segle XXI, Hernan Senra “Chino”, que posà fons a les imatges i la narració de Manuel López Poy.

--------------------------
Robert Johnson va venir al mon en un petit poble de Mississippi al 1911, en una època d’extrema duresa i grans canvis, en la que ser negre en el Sur dels Estats Units, era estar condemnat a la misèria i a la segregació racial. Començaven a donar-se els grans canvis i invents del Segle XX i Robert Johnson estava cridat a posar un important gra de sorra en la cultura popular del segle.

Va morir als 27 anys, en un episodi tan obscur com llegendari. Fou l’últim acte d’un personatge que es va catapultar des de un oblidat racó del Delta del Mississippí dins a convertir-se en una llegenda universal de la música que neix de l’ànima afroamericana: el blues.

Robert Leroy Johnson fou un nen d’infantesa curta, feines dures, paternitats difuses i amors abundants. Un vividor nat, va recórrer els camins del seu temps, fins que un dia, diu la llegenda, es va topar amb el Diable en un encreuament de camins i d’allà en va sortir amb l’ànima hipotecada i la genialitat musical en les puntes dels dits.

Va deixar rere seu una enorme llegenda, una biografia escassament documentada,  29 cançons que sustenten bona part de la historia del blues, dues fotografies que l’han convertit en una icona i una herència artística que ha estat recollida per les grans estrelles de la música que va del blues al rock&roll.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada