dijous, 29 de maig del 2014

"Imperceptible", d'Alfons Forrellad a l'Espai Arc

 
 
El passat 9 de maig es va presentar al públic amb una visita guiada a càrrec del propi autor l'exposició 'Imperceptible' d'Alfons Forrellad. Una visita amb convidats molt especials, persones invidents que feien un recorregut tàctil i sensorial per una selecció de litografies i instal·lacions que reflexiona sobre l'accessibilitat i la interpretació de l'art. La visita va estar acompanyada per música en directe interpretada pel pianista Marc Antoni Rendón.
La mostra vol reflexionar, sense renunciar a la ironia, sobre la percepció de l'art, sobre la seva accessibilitat i sobre l'obsessió per interpretar-lo racionalment. Alfons Forrellad planteja un joc: convertir els invidents, marginats de l'art visual, en intèrprets privilegiats; mentre que els vidents acaben anant a les palpentes pel museu.

Alfons Forrellad explica que la mostra "és una mena de diari personal sorgit de la necessitat d'expressar els sentiments que em van provocar la mort del pare, uns sentiments, que per reserva, no transmeto de manera oberta i evident, escollint l'escriptura braille per fer-ho". Però no sempre serà fàcil arribar a tocar aquests sentiments, les litografies contenen missatges en braille protegits per un vidre i altres peces utilitzen una tipografia braille de tal grandària que dificulta la lectura amb la punta dels dits.



El director del MAC, Josep Maria Romero, explicava que Forrellad va començar a col·laborar amb el museu arran d'un exercici del Màster en Art Actual en el mòdul de museologia i centrat en temes d'accessibilitat. Després va realitzar un taller de gravat experimental al MAC amb persones cegues, establint una línia directa amb el que ara és l'exposició Imperceptible. La mostra es divideix en quatre seccions: quatre litografies, un racó fosc il·luminat per l'escriptura braille, una taula central amb textos en relleu i una paret amb cartrons aparentment en blanc que amaguen missatges per a unes mans lectores.

Imperceptible es pot visitar i tocar fins el proper 31 de juliol a l'Espai ARC del MAC.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada