dimecres, 30 de novembre del 2016

La mirada de l'altreEl MAC hem estat copartíceps d'aquest engrescador projecte que vincula la creació artística i la societat del seu entorn.

El pla ha consistit en crear 11 parelles formades per artistes professionals i per artistes amateurs, aquests últims usuaris de serveis de salut mental del Parc Sanitari de Sant Boi. El projecte global parteix d'unes visites i tallers que els usuaris i professionals del Centre de Salut Mental del CAP de Cerdanyola Ripollet van fer al museu. A partir dels vitralls modernistes i de la figura de l'artista Ismael Smith, que va ser reclós en un centre psiquiàtric al final de la seva vida, es van començar a establir relacions i diàlegs entre l'art i la salut mental. 

Aquestes parelles han elaborat 11 obres conjuntes que combinen diverses modalitats artístiques: des de la pintura a l'escultura passant pel grafitti o el collage. que finalment va culminar amb una exposició a la sala de la Biblioteca Central de Cerdanyola que es va inaugurar el passat 10 d'octubre. A aquesta exposició també l'acompanyava la projecció d'un documental on ha quedat palès tot el procés creatiu i el treball en equip realitzat.

En el projecte han col·laborat diferents tècnics, artistes i dispositius de Salut Mental del Parc Sanitari Sant Joan de Déu de Cerdanyola del Vallès, Montcada i Ripollet. A més de l'Ajuntament de Cerdanyola, també han participat activament uns altres equipaments i entitats de la ciutat com el Museu d'Art, l'Ateneu, el Casal de Joves, l'Associació d'Artistes Plàstics i altres artistes professionals. Destacar també el suport de l'entitat Associació Activament.

Es tracta d'un projecte comú que combina il·lusió, motivació i treball en equip. Un projecte social, cultural i, especialment, humà que es duu a terme per acostar espais comunitaris de creativitat, redescobrir habilitats i possibilitar vincles a la població atesa. En definitiva, l'objectiu és afavorir l'apoderament dels participants i lluitar contra l'estigma vinculat a la salut mental.

Que no ens preguntin més per a què serveix un museu! I, sobretot, no deixeu de veure el documental!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada