dimarts, 25 d’octubre del 2016

Les propostes artístiques de Curro Claret creades amb gent de CerdanyolaDivendres 21 d’octubre vam inaugurar al MAC la mostra 'Més enllà de les aparences. Alguns projectes de Curro Claret i de gent de Cerdanyola'.


Curro Claret és un dissenyador que ha donat un pas de gegant en la implicació del disseny amb l'entorn social i la realitat que l'envolta. L'exposició és una realització feta per treballar amb diferents persones d'àmbits diversos de la societat de Cerdanyola del Vallès. Des de la creació conjunta amb Curro Claret experimentaren la possibilitat de transformar, a través del disseny, objectes en desús per fer front a problemàtiques i necessitats del nostre entorn. 
Adjuntem el text d'Óscar Guayabero i que explica bé aquesta exposició:

 
Més enllà de les aparences 

Dins del cicle "Vells oficis.
Noves mirades", el dissenyador Curro Claret presenta una petita recopilació de treballs de diferents moments de la seva trajectòria amb un nexe comú: són objectes oberts que, sense l'acció de l'usuari, estan inacabats. Així, al marge de processos, en aquests objectes, l'acte manual, la presència humana, no tan sols és present en la seva configuració, sinó  que és imprescindible en el seu ús. Introduir una artesania de l'ús suposa un salt al buit molt interessant.
Quan l'usuari acaba l'objecte, el fa. És a dir, la cosa es fa objecte amb l'ús. L'apropiació del destinatari desplaça el focus del dissenyador a les persones. Curro Claret sempre es situa en un pla indefinit, entre instigador i observador, entre provocador i servicial. Ell planteja l'objecte i el deixa en mans d'altres que esdevenen elements actius i definitoris del resultat final. Hi ha la voluntat expressa de perdre part del control del procés. Tan sols hi ha algunes premisses en les quals insisteix: la cura pels materials (encara que aquests vinguin de l'abocador) i el rigor en el procés. D'aquesta forma anul·la part de l'autoria, però vetlla per la qualitat del resultat. 

No obstant això, hi ha alguna cosa que supera la capacitat, el rigor i els referents amb els quals treballa Curro Claret, la seva actitud. És molt interessant com aconsegueix teixir una xarxa de complicitats i amistats barrejant sense solució de continuïtat alta i baixa cultura, detalls entranyables i respecte. Es podria dir que Curro mima els materials, com deia, encara que siguin de rebuig; però el que descobreixes analitzant la seva obra és que en realitat el seu material són les persones, persones que participen en els processos de disseny i fabricació dels seus objectes. I aquí sí que l'artista és un veritable orfebre, una artesà de les persones. 

Sovint el resultat és cru, directe, sense ensucrar. Curro Claret acostuma a deixar els projectes en el punt just de definicióen què altres persones començarien a polir arestes amb el propòsit d'agradar. En canvi la força de les seves peces és just deixar entreveure part del procés en el resultat final. Fins i tot busca no controlar totalment la definició dels objectes, perquè serà qui els utilitza qui els acabi de "fer". 

En aquesta exposició, tindrem cinc versions de projectes seus, vistos per cinc persones diferents de Cerdanyola. No cerca l'aplaudiment; en realitat espera que les versions siguin crítiques. Seran peces fora de control que, tanmateix formaran part de la narrativa expositiva, perquè el que veurem serà artesania de l'ús, d'un artesà de les persones. 


La mostra es podrà veure a la sala d'exposicions temporals fins el 31 de desembre.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada