divendres, 4 de maig del 2018

Recuperem "Mascotes", de Jordi Puig


Ara fa deu anys el MAC produïa el seu primer projecte d'art actual. Tot i no tenir encara la seva seu a punt, el MAC es va prefigurar en forma de sala d'exposicions municipal a l'antic Espai Enric Granados, per desenvolupar la seva tasca com a dinamitzador de l'art i la cultura a Cerdanyola.

Per a aquest primer projecte d'art i societat, l'Ajuntament va convidar el fotògraf Jordi Puig a desenvolupar alguna de les seves sèries fotogràfiques a la seva ciutat nadiua. Puig es trobava en aquell moment retratant persones que compartien alguna característica física, hobby o objectiu comú, organitzant trobades de col·lectius, o bé inventant-los, per tal d'immortalitzar la memòria quotidiana, aquesta que conforma la riquesa i la diversitat humana.

El projecte "Retrats", desenvolupat des del 2003, és doncs un treball que convida a observar com l'espècie humana crea del no-res sentits de pertinença, relació i solidaritat, i a reflexionar també sobre com ens etiquetem contínuament.

En el cas de Cerdanyola, Jordi Puig va decidir dedicar la seva sèrie de retrats tant a persones com a animals, i es va centrar en els assistents a la celebració de la Festa dels Tres Tombs. Recuperava així el record d'aquesta celebració de quan vivia a la ciutat de petit, tot coincidint també amb els 10 anys de la seva recuperació per part dels arriers de Sant Antoni Abat.

Al gener del 2008, Puig va instal·lar-se amb el seu equip fotogràfic en una carpa a la plaça de l'Abat Oliba i va retratar 125 persones que portaven els seus animals a beneir (117 gossos, ó gats, ó fures i una tortuga) amb l'ajuda dels seus acompanyants, que es posaven darrere del fotògraf i cridaven l'atenció de l'animal perquè sortís mirant a càmera. Producte d'aquesta acció, a finals del mateix any es va presentar la mostra "Mascotes" a l'Espai Enric Granados, amb una selecció de 14 retrats impresos, un audiovisual amb el recull de les 125 imatges que conformen la sèrie i una gravació sonora de l'ambient viscut durant la presa de fotografies a la plaça de l'Abat Oliba. Tot plegat va compondre un interessant mosaic de persones unides per l'amor i lleialtat vers les seves mascotes.

Ara el MAC recuperem aquesta mostra, inaugurada el 3 de maig i que es podrà veure a l'Espai Arc fins el 31 de juliol.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada