divendres, 3 de març del 2017

Joves, Target impossible?


Els dies 23 i 24 de febrer de 2017 es van celebrar les XIX Jornades de Museus i Educació del Museu Marítim de Barcelona, sota el títol Joves, target impossible?. El nombre d’inscrits va ser ser de 95 persones (i cal sumar-hi 11 ponents), procedents de grans centres de Barcelona, petits museus locals de tot Catalunya i institucions i empreses culturals diverses.

Les jornades es van centrar en aquest públic perquè si bé encara són pocs els museus que tenen una oferta pensada per aquest col·lectiu, es detecta un gran interès per involucrar-lo a les nostres institucions i un cert grau de desorientació a l’hora de fer-ho.

El MAC vam ser convidats com a ponents i vam presentar el nostre programa de Joves amb el títol Els programes joves d’un museu novell. Experiències del Museu d’Art de Cerdanyola. La nostra intervenció la podríem resumir així:

Més enllà de les tasques habituals dels museus com la conservació, documentació i exhibició del patrimoni, entenem que una de les funcions importants que cal desenvolupar és la implicació directa amb l’entorn immediat que acull el museu.

D’entre els diversos sectors de públic usuari i potencial del MAC, els tècnics hem detectat un buit d’edat entre l’ensenyament obligatori i l’inici del període universitari o d’estudis superiors. Especialment dirigit a aquest sector, des del 2013 hem anat dissenyant el que anomenem “Programa Jove”.




Aquesta voluntat d’implicació amb l’entorn, va molt més enllà del fet d’aconseguir un públic que de manera activa visiti les instal.lacions i/o participi en les activitats habituals de difusió que desenvolupa el MAC. En aquest grup d’edat, que podríem establir de manera aproximada entre els 15 i els 25 anys d’edat, es troben joves amb vocació artística, que fan batxilletarts artístics, que estudien a escoles d’art o que bé de manera autodidacta, inicien el seu camí dins de la producció artística. Alguns han fet les seves primeres exposicions, alguns es mouen en cercles fora de l’àmbit local, altres busquen on mostrar el seu treball... Pensant en aquest públic emergent, hem  marcat uns objectius i línies de treball.

L’objectiu bàsic del programa és detectar el talent i donar-li suport per tal que aquests joves puguin desenvolupar millor la seva tasca com artistes emergents. En la mesura del possible i amb les limitacions que tenim (pressupostàries, de personal, d’instal.lacions...), des del museu podem facilitar diversos serveis d’utilitat per a aquest sector.

Un segon objectiu és que el museu serveixi a la societat de manera activa. Igual que el MAC treballa altres públics amb necessitats especials (gent gran, salut mental, públic escolar, universitaris...) i cada sector necessita un “programa a mida” atesa la seva especificitat, també aquest públic jove emergent mereix un programa específic.

Una de les característiques del “sector jove” és que rarament vindran al museu i menys amb la idea de trobar suport. Així que és des del museu que hem d’anar a buscar-lo.

Finalment, vam explicar les activitats principals que desenvolupem en aquest programa, que afavoreixen la interacció dels usuaris entre ells i amb la comunitat:

- Tutories
- NitLab MAC
- Mostra de Curtmetratges de Cerdanyola
- Jornada d’Art i Joves
- Cscreen
- Stage d’Art
- Promoció d’il.lustradors joves amb l’edició de cartells d’esdeveniments




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada