dijous, 15 de desembre del 2011
Exposició de Jordi Tolosa: "Planimetries i horitzons"
dilluns, 21 de novembre del 2011
DESCOBRIM EL MAC: Taller de collage
El passat dia 20 d'octubre, la nostra activitat mensual DESCOBRIM EL MAC va estar dedicada a un taller familiar de collage. Dirigit per la professora de l'Ateneu Marutxi Beaumont, una bona colla, sobretot de nens i nenes, van poder gaudir d'un matí diferent i creatiu amb uns resultats sorprenents.
El sentit de l'activitat era vincular-la a l'exposició Wood Type Blues de l'artista America Sanchez, que ha estat a la sala temporal del MAC fins el 20 passat de novembre, i els participants al taller van basar les seves obres en les d'aquest reconegut artista.
dijous, 17 de novembre del 2011
Presentació de la revista VALLESOS
El 18 d'octubre va tenir lloc a la sala d'actes del MAC, la presentació oficial a Cerdanyola de la nova revista VALLESOS. Gent, terra i patrimoni.
L'acte va comptar amb la presència de la regidora de Cultura Montserrat Montiel i el director de la revista Vicenç Relats. La historiadora de l'art Eva Jové va participar amb una intervenció sobre el modernisme (ella va ser l'autora d'un article dedicat al MAC en el primer número de la revista) i el periodista Juan Antonio Hidalgo va fer la presentació del web de l'Arxiu Mimó, dedicat al polític, historiador i col·leccionista d'art Jaume Mimó i Llobet (Cerdanyola, 1893-1964).
Festival de Blues 2011: conferència musical al MAC
En el marc del darrer Festival de Blues de Cerdanyola, el 14 d’octubre passat vam poder gaudir a la sala d’actes del Museu de la conferència musical "DESDE LA CUNETA", VEIENT PASSAR ROBERT JOHNSON.
Va morir als 27 anys, en un episodi tan obscur com llegendari. Fou l’últim acte d’un personatge que es va catapultar des de un oblidat racó del Delta del Mississippí dins a convertir-se en una llegenda universal de la música que neix de l’ànima afroamericana: el blues.
Robert Leroy Johnson fou un nen d’infantesa curta, feines dures, paternitats difuses i amors abundants. Un vividor nat, va recórrer els camins del seu temps, fins que un dia, diu la llegenda, es va topar amb el Diable en un encreuament de camins i d’allà en va sortir amb l’ànima hipotecada i la genialitat musical en les puntes dels dits.
Va deixar rere seu una enorme llegenda, una biografia escassament documentada, 29 cançons que sustenten bona part de la historia del blues, dues fotografies que l’han convertit en una icona i una herència artística que ha estat recollida per les grans estrelles de la música que va del blues al rock&roll.
Mostra "Coincidències insòlites": Togores-Manolo 1927
dijous, 3 de novembre del 2011
"Wood Type Blues" d'America Sánchez, nova exposició temporal
Paral.lelament al Festival, el dimarts 27 d'octubre es va inaugurarar a la sala temporal del MAC l'exposició "Wood type blues, collage d'America Sánchez", que es podrà veure fins el 20 de novembre. A partir de diferents fragments de cartells tipogràfics recollits al Mar de Plata, América Sánchez (Buenos Aires, 1939) presenta una sèrie de collage que enllaça amb la seva faceta de reconegut dissenyador gràfic. La mostra també inclou, com és habitual, l'obra original del cartell del festival d'aquest any.
dimarts, 4 d’octubre del 2011
Itinerari per la Cerdanyola modernista. Tercera edició
Entre finals del segle XIX i principis del XX Cerdanyola va ser una de les principals destinacions d'estiueig de la burgesia de Barcelona. Aquest context històric va transformar radicalment el poble i va marcar l'urbanisme i la seva arquitectura. En aquell moment es van construir moltes torres d'estiueig en l'estil que imperava en aquell moment, el modernisme. Malgrat haver perdut la major part del seu patrimoni modernista, Cerdanyola en conserva un conjunt destacat de l'època que inclou diferents tipologies arquitectòniques, com ara torres, cases populars, l'església, el casino o l'estació de ferrocarril.
L'itinerari, guiat per Txema Romero, el director del MAC, va durar un parell d'hores i va comptar amb la participació d'una trentena de persones de Cerdanyola i d'altres poblacions, atretes per la publicitat de les Jornades Europees del Patrimoni que celebrem alhora diferents municipis d'Europa.
dimarts, 20 de setembre del 2011
Presentació del programa i del cartell del Festival de Blues 2011
El divendres 16 de setembre va tenir lloc a la sala d'actes del MAC la roda de premsa on es va presentar el programa del nou Festival de Blues. Hi van assistir, a més de l'alcaldessa Carme Carmona i regidora de Cultura Montse Montiel, els responsables del Festival (Oriol Carbonell) i de l'empresa patrocinadora UNNIM.
Per la part que ens toca al MAC, estem orgullosos que el dissenyador del cartell d'enguany sigui el prestigiós artista America Sánchez.
La interacció del MAC amb el Festival de Blues ve de llarg, artistes de renom han fet el cartell, l'original del qual passa a formar part del fons del museu (podeu veurel's a la Sala Blues que hi ha a la primera planta). L'any passat vam gaudir d'un dels concerts del programa a la sala d'actes, i enguany tindrem el proper 14 d'octubre una conferència-concert: "Desde la Cuneta. Veient passar a Robert Johnson".
I l'estrella serà, òbviament, la inauguració del proper dia 27 de l'exposició de l'autor del cartell "Wood type blues, collage d'America Sánchez" i que es podrà veure a la sala d'exposicions temporals del MAC fins el 20 de novembre. La mostra inclourà, com és habitual, l'obra original del cartell del festival.
Actes del II Aniversari del Museu
El cap de setmana dels dies 10 i 11 vam celebrar el segon aniversari del MAC, inaugurat el 10 de setembre de 2009, amb tot un seguit d'activitats.
Dissabte per la tarda va haver-hi jornada de portes obertes amb entrada gratuïta a les sales d'exposicions i a les 21 h un concert gratuït al jardí. Els convidats van ser els membres del grup de música tradicional BUFALODRE, una formació jove però de sòlida trajectòria. Ja és tradició al MAC celebrar l'aniversari, que coincideix amb la Diada Nacional de Catalunya, amb un concert de música amb arrels del nostre país.
Diumenge al matí va haver-hi també jornada de portes obertes al museu, dues visites guiades gratuïtes i dos tallers infantils al jardí.
L'amic Ferran García, fidel seguidor i entusiasta de les activitats del MAC, ens va fer un bon reportatge fotogràfic del concert que ens ha cedit i que en aquesta entrada del bloc n'hem inclòs un parell d'matges. Gràcies Ferran!.
dijous, 15 de setembre del 2011
Resum dels dos anys d'activitat del museu
I no està de més esmentar també les institucions que hen aquests dos anys ens han donat un suport especial: UNNIM, la Diputació de Barcelona i la Generalitat de Catalunya, que han cregut en el projecte des del principi.
Presentació del programa del MAC del segon semestre de 2011
En la roda de premsa celebrada a la sala dels vitralls el passat 2 de setembre, la nova tinenta d'alcaldessa i regidora de Cultura Sra. Montse Montiel, juntament amb els tècnics del museu, van donar a conèixer el programa del MAC per als mesos de setembre-desembre d'enguany. A l'acte també va assistir el Sr. Ignasi Guasch, cap de l'oficina central d'UNNIM a Cerdanyola, ja que UNNIM patrocina el nostre museu i s'ha implicat en la programació cada any des des dels seus inicis.
Retrat de la model de la República
dijous, 21 de juliol del 2011
S'inaugura a Sitges l'exposició "Ismael Smith gravador. Del Modernisme a l’Art Déco"

Avui a les 19 h s'inaugura a la sala Vaixells del Palau maricel de Sitges la primera exposició itinerant del MAC, que ha estat produïda per l’Àrea de Cultura de la Diputació de Barcelona, comissariada pel Museu d’Art de Cerdanyola i consta d’una selecció dels fons de gravats i ex-libris del museu. Les peces provenen de la donació Enrique García-Herráiz i també s’incorpora el llibre “Cabeza de pato” il·lustrat per Smith i que ha estat donat al museu pel Col·legi Montserrat.
Posteriorment, l’exposició es podrà veure als museus de Cardedeu, Mollet, Hospitalet i Sant Cugat. La cloenda serà al MAC el novembre de 2012.
dijous, 14 de juliol del 2011
El MAC participa en una exposició al Museu Abelló sobre el modernisme i les arts escèniques

El MAC acull un curs sobre discapacitat visual
El passat 7 de juliol el Museu d'Art de Cerdanyola va acollir el curs La discapacitat visual: orientacions didàctiques per a les bones pràctiques i la inclusió cultural organitzat per l’Àrea de Cultura de la Diputació de Barcelona.
Aquest curs de formació per a tècnics de la xarxa de museus de la província de Barcelona s’emmarca dins del Pla General de Formació de la Diputació de Barcelona, i ha estat impartit per Tècnics en Rehabilitació de l'ONCE.
La Sra Montserrat Montiel, regidora de Cultura i tinenta d’alcalde de l’àrea d’atenció a les persones, cohesió i benestar social, va inaugurar la sessió, tot destacant la funció social dels museus en una societat plural i diversa com l’actual, i el repte de fer accessibles aquests equipaments a tota la ciutadania.
EL MAC, UN MUSEU ACCESSIBLE

Des de l'obertura del MAC, el 10 de setembre de 2009, s'han anat introduint millores per tal de fer accessible la col·lecció a persones amb necessitats especials. Aquesta tasca, presenta una doble dificultat pel que fa a les persones amb dificultats visuals, per una banda el format bidimensional de moltes peces, i per l'altra pels problemes de conservació que impedeix que moltes d'elles es puguin tocar.
Gràcies a un projectes premiat per la Fundació "La Caixa" l'any 2010 es van passar a braille tots els textos de sala. De la mateixa manera es van triar dos dibuixos molt significatius, d'Ismael Smith i de Togores i es va fer una adaptació tàctil amb la tècnica del gravat en sec per tal que poguessin ser gaudits amb el sentit del tacte. De la mateixa manera es va comptar amb la col·laboració de l'escultor Salvador Mañosa que va fer una versió en un relleu de resina d'una de els peces més representatives del pintor Josep de Togores, el quadre "Dona amb raïm". Aquests elements van permetre crear el racó tàctil situat a l'entrada de l'exposició permanent del museu.
Posteriorment, a partir de la col·laboració de la Fundació Banc Sabadell i l'Obra Social UNNIM, es va poder adquirir una fossa moderna en bronze d'una peça d'Ismael Smith que permet ser tocada per tots els visitats. D'aquesta manera es va introduir un nou concepte més integrador que situava peces accessibles dins del discurs de l'exposició del museu i destinades a tots els usuaris.
Dins d'aquest projecte, el passat 24 de març es va presentar el mòdul sensorial "La mirada tàctil. L'art del vitrall", un espai tàctil i visual que enriqueix l'exposició permanent i facilita els continguts a tothom, especialment adaptat per aquells visitants amb discapacitat visual, ceguesa o mobilitat reduïda. Aquest mòdul forma part d'un programa impulsat per l'Àrea de Cultura de la Diputació de Barcelona, a través de la Xarxa de Museus Locals i compta amb l'assessorament del Centre de Recursos Educatius de l'ONCE a Barcelona. En aquest cas, s'ha triat l'art del vitrall emplomat com element d'interpretació tàctil.
Paral·lelament, s'han anat organitzant visites adaptades a diverses exposicions de l'Espai Enric Granados i al MAC que han comptat amb l'assessorament de l'ACIC i que s'han concebut com a activitats obertes a tots els públics.
Amb aquests elements que s'integren en el discurs de l'exposició del Mac, el museu pretén ser accessible a tots tipus de públic.
dilluns, 27 de juny del 2011
UN JARDÍ DE VIDRE O EL LLENGUATGE DE LES FLORS
El pasasat 19 de juny, dins el programa "Descobrim el MAC", vam organitzar una visita comentada sobre les flors al modernisme.
En plena industrialització, el modernisme va buscar en la idealització de la natura el paradís perdut. Les flors són un dels elements decoratius més habituals i els podem trobar recobrint façanes, teixits, pintures o vitralls. Sovint estan carregades de simbolisme i segueixen un "llenguatge de les flors" amb molta tradició i que va tenir molta difusió en aquesta època.
L'activitat va consistir en una introducció a la iconografia i simbolisme de les flors a càrrec del director del MAC, Txema Romero. Posteriorment l'especialista Maria Casamitjana, professora de l'Escola d'Art Floral de Catalunya, va fer una visita al jardí on els participants van veure les plantes i flors més habituals al modernisme. Finalment, els asitents van contemplar les interpretacions que els artistes modernistes van fer de les flors a partir dels vitralls i altres obres del museu.
dilluns, 30 de maig del 2011
BELLATERRA, UNA CIUTAT-JARDÍ NOUCENTISTA
dijous, 26 de maig del 2011
Dia Internacional dels Museus 2011
dilluns, 23 de maig del 2011
GUINOVART, OBRA GRÀFICA. DE LA PLANXA AL PAPER

Arriba al MAC l'exposició 'Guinovart. Obra gràfica, de la planxa al paper', produïda pel Centre d'Obra Gràfica Josep Guinovart, l'Ajuntament de Caldes de Montbui i la Diputació de Barcelona.
Aquesta exposició presenta una selecció de 29 obres d'aquest artista, entre les quals hi ha serigrafies, gravats i litografies, i està comissariada per Maria Guinovart. També hi ha una vitrina amb algunes eines que Guinovart usava per treballar la tècnica del gravat i un petit espai de documentació on els visitants podran consultar manuals i catàlegs
La mostra s'estarà a la sala d'exposicions temporals del MAC fins al 31 de juliol i després recorrerà altres museus adscrits a la Xarxa de Museus Locals de la Diputació de Barcelona.
Josep Guinovart va ser l'encarregat de realitzar el cartell del Festival Internacional Blues de Cerdanyola durant dues edicions, que els hem inclòs també a la mostra per destacar la vinculació de la nostra ciutat amb l'artista.
dimarts, 17 de maig del 2011
El MAC, escenari per als candidats a l'alcaldia
Els caps de llista de les properes eleccions municipals, van escollir el MAC, amb els vitralls de les Dames de Cerdanyola com a fons, per fer-se la foto de conjunt per al diari EL PUNT. Aquí teniu l'enllaç de la notícia, on també s'esmenta el museu. La imatge és de Robert Ramos.
divendres, 6 de maig del 2011
"Dissenyadors per a un mite-Homenatge a Toulouse Lautrec" a l'Espai Enric Granados

El MAC ACULL EL PLENARI D'ARTS VISUALS

dijous, 28 d’abril del 2011
Les joies noucentistes de la biblioteca Togores
Coincidint amb la festa de Sant Jordi, el MAC i la Regidoria de Cultura hem programat tot un seguit d'activitats al voltant del llibre i la lectura.
En concret, al museu es pot veure una petita mostra amb una selecció d'algunes de les joies de bibliòfil que provenen de la biblioteca del pintor Josep de Togores i que fins ara no havíem tingut l'oportunitat de mostrar al públic.
Es tracta de quatre llibres de col·leccionista, il·lustrats per alguns dels artistes més importants del noucentisme, com ara Manuel Humbert, Francesc Domingo o Josep Mompou. Humbert va realitzar uns esplèndids aiguaforts per a l'edició de la Celestina de 1948. També destaca una edició de Ballet de Ricard Permanyer amb música de Frederic Mompou i litografies de Josep Mompou.
Aquestes obres estaran exposades fins que passi la festa Major del Roser de Maig en una vitrina de l'exposició permanent.
dilluns, 11 d’abril del 2011
Resum de la tasca del 2010 al MAC i l'EEG
El 2010 ha estat un any d'èxit per al MAC, les xifres canten. A continuació us deixem un resum de dades de la nostra activitat perquè ho pugueu valorar, incloent-hi les de l'Espai Enric Granados (EEG) que també gestionem des del MAC:
. Activitats pròpies realitzades MAC: 99
. Activitats externes realitzades MAC: 60
. Activitats externes realitzades EEG: 26
. Exposicions realitzades MAC: 5
. Exposicions realitzades EEG: 7
. Visitants exposicions temporals MAC: 7471
. Visitants exposició permanent MAC: 5577
Usuaris totals MAC: 20861
Usuaris totals EEG: 3361
Les "Activitats externes" del MAC són aquelles que no organitzem directament des del museu, però que hi tenen lloc, totes vinculades a l'àmbit cultural, com ara el "Cafè amb Lletres" i l'Aula d'Extensió Universitària.
El paper social que està exercint el MAC és indubtable.
divendres, 8 d’abril del 2011
Les cases antigues recuperen el seu nom

L'exposició NOVA AVANTGUARDA, fins el 15 de maig

El passat 23 de març vam inaugurar l'exposició NOVA AVANTGUARDA. FOTOGRAFIA CATALANA DELS ANYS 50 I 60, a la sala d'exposicions temporals del MAC.
Organitzada pel Departament de Cultura, a través de la Direcció General de Cooperació Cultural, i comissariada per Pepe Font de Mora, l’exposició traça un recorregut per la fotografia catalana dels anys 50 i 60 a través de les obres de nou dels autors més representatius d’aquest període. La mostra inclou fotografies de Francesc Català-Roca, precursor del nou moviment que tindria lloc a la fotografia catalana; l’eix central del moviment es troba representat per autors com Josep Maria Casademont, Ricard Terré, Xavier Miserachs i Ramon Masats; a més, són presents obres d’extraordinari valor com les d’Oriol Maspons, Toni Catany, Joan Colom i Leopoldo Pomés.
L’exposició presenta un total de 105 fotografies en blanc i negre d’aquests nou autors procedents de la Col·lecció de la Fundació Foto Colectania, que ha produït l’exposició per incloure-la dins del programa Cultura en Gira. L’exposició es complementa amb una proposta educativa adreçada tant a públic adult com familiar, i anirà acompanyada d’audioguies a disposició de cada espai expositiu que aculli el projecte, amb textos elaborats per la Fundació Foto Colectania. Aquest material és apte per a persones amb discapacitat visual, i també estarà disponible per al públic en general.
Per fer-vos una idea, podeu veure el video de l'exposició aquí:
http://www.youtube.com/watch?v=Ee0ANHXW0SU
Inaugurat el mòdul "La mirada tàctil"

Des del passat 24 de març, el MAC compta amb el mòdul sensorial "La mirada tàctil. L'art del vitrall", un espai tàctil i visual que enriqueix l'exposició permanent i facilita els continguts a tothom, especialment adaptat per aquells visitants amb discapacitat visual, ceguesa o mobilitat reduïda. El programa La mirada tàctil està impulsat per l'Àrea de Cultura de la Diputació de Barcelona, a través de la Xarxa de Museus Locals.
El MAC és el segon museu de la ciutat que disposa d’un mòdul d'aquestes característiques. En aquest cas, s'ha triat l'art del vitrall emplomat com element d'interpretació tàctil, ja que els vitralls modernistes de l'antiga Torre Evarist López són l'estrella indiscutible del museu. El mòdul, a partir d'eines i de diferents fases de producció d'un vitrall, permetrà entendre una tècnica que es remunta a l'Edat Mitjana però que va assolir una gran difusió i excel·lència en temps del modernisme.
El mòdul ve a sumar-se a la tasca iniciada pel MAC des de la seva inauguració vers les persones amb discapacitat visual, que ja comptava amb els textos de sala en braille.
dijous, 3 de març del 2011
ISMAEL SMIT, GRAVADOR
